Warsztaty gastronomiczne w Głubczycach

16 marca 2016 r. uczniowie 2 i 3 klas Technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli  w warsztatach kulinarnych w zaprzyjaźnionej szkole CKR w Głubczycach.  Organizatorem był OODR   w Łosiowie oraz Krajowa Federacja Drobiu i Producentów Jaj. Warsztaty przeprowadzili kucharze i jednocześnie właściciele restauracji w Opolu  „Niebo w gębie”, p. Jacek Hajzyk oraz Grzegorz Karny. Uczniowie pod bacznym okiem p. Grzegorza przygotowywali dekoracje i potrawy na stół wielkanocny. Natomiast oko p. Jacka było bardzo krytyczne i wymagające podczas zajęć na kuchni.  Uczniowie z naszej szkoły podzielili się na 5 zespołów  czteroosobowych i każda grupa miała przygotować danie zaproponowane przez szefa (pierś z kurczaka z mozzarelą, suszonymi pomidorami i pietruszką) oraz zupę i danie główne- wszystkie potrawy z wykorzystaniem mięsa z kurczaka oraz składników, które przywieźli organizatorzy. Fantazji i pomysłowości uczniom nie brakowało. Dodatkowo p. Jacek wyróżnił po jednej osobie z każdej grupy, która wykazywała się ponadprzeciętnym kunsztem kulinarnym. Osoby te to:
Natalia Wawrzyniak kl 3 TGH, Krzysztof Strzałkowski kl 3 TG, Patrycja Banduch kl 2 TG, Monika Przybyła kl t TEG, Anna Schwingiel kl 3 TG- kto wie, może to przyszli mistrzowie ?????????
Ponadto nasi uczniowie brali udział w konkursie na wielkanocne potrawy z kurczaka, tutaj oprócz uczniów obu szkół w szranki stanęły przedstawicielki koła gospodyń wiejskich. Tym razem konkurs zdominowali uczniowie, my bardzo się cieszymy z II miejsca Krzysztofa Strzałkowskiego, który przygotował nietypowe świąteczne jaja ( bo jaj w nich wcale nie było).
Każdy uczestnik warsztatów oraz konkursu wyjechał z Głubczyc z upominkiem.